Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po stopách Jarního probuzení

9. 12. 2010

V říjnu 2010 proběhla za účasti zástupců KVH WEST a KVH SÜD společná historicko-poznávací expedice na bojiště operací Südwind a Frühlingerwachen na území Slovenska a Maďarska. Expedici jsme začali nalezením místa pohřbení velitele SS Flak Abt. 1 a pozdějšího velitele SS Pz. Gren. Rgt. 26, Ritterkreuzträgera SS-Obersturmbannführera Bernharda Krause. V rámci nasazení celé 12. SS Pz. Div. v únoru 1945 byl velitel 26. pluku zasažen střepinami z raketového útoku na křižovatce v obci Mužla, následkům zranění na místě podlehl a byl i zde pochován. Za pomoci veteránů a Spolku pro udržování válečných hrobů byl jeho hrob identifikován a tělo exhumováno. Nyní odpočívá na vojenském hřbitově Važec a na původním místě je umístěna vzpomínková plaketa.

Naše skupina projela celé operační pásmo 12.SS a 1.SS Pz. Div, které měly za úkol v rámci operace Südwind zlikvidovat ruské předmostí za řekou Hron. Po tuhých bojích se jim podařilo celé cca 30 km hluboké předmostí zničit a vyčistit, poté byl I.SS Panzerkorps  přesunut k Balatonu do další ofenzivní akce. Navštívili jsme Gbelce, Kuralany, Bruty, Kamenín, památník u Hronu a poté jsme se přesunuli do Ostřihomi….

Po zastávce v Budapešti naše cesta vedla na německé vojenské hřbitovy, kde jsme uctili památku padlých. Veselejší program nás čekal na místech operace Frühlingserwachen mezi Balatonem a jezerem Valence. Postupovali jsme přesně podle operačních map a navštívili jsme místa rozhodujících bitev. Vyrazili jsme od Kislangu přes Öden Pusztu, Dég, Igar, Simontornyu až do Ozory, kde byla celá ofenzivní akce zastavena. Podařilo se nám najít unikátní nezničený památník 1.SS Panzer Korpsu, který byl postaven k uctění památky padlých v rámci této ofenzívy. Mezi vůbec prvními zveřejňujeme jeho fotky, které zatím nebyly dostupné …

Celá expedice se nesla v přátelském duchu a již během cesty jsme naplánovali nové cíle naší badatelsko-historické činnosti.

Georg