Jdi na obsah Jdi na menu
 


Francie jaro 1941 /Přepadení řopiků 2012/

4. 9. 2012

I letos jsme se zúčastnili této již tradiční jihočeské akce. A to přes ten fakt, že nemá v reenactorské obci dobrou pověst kvůli špatné ustrojenosti. To však vyvažuje všeobecně pěkná atmosféra a setkání se starými známými z řad reenactorů i bunkráků a asi nejvíce skvělé prostředí místního pevnostního areálu. Scénář byl i letos poměrně tradiční s jen velmi malými změnami oproti předchozím ročníkům. Pro obecenstvo také mohlo být přínosné p(r)ovedené představení všech použitých stejnokrojů před oběma ukázkami formou jakési "módní přehlídky". Druhou fiktivní ukázku pěkně opepřila maketa tanku Pz. I, která sice nebyla provedena do všech detailů, ale svůj účel splnila beze zbytku a byla pro nás i diváky velice efektní. 

ggfgfg.jpg

Je již velmi potěšitelné vidět, jak se stále více zlepšuje československá strana, k čemuž také možná pomáhá naše zajímavě se rozvíjející klubová čs. sekce "od Mistra Jana Husi" (podívejte se do PREZENTACE a do VÝSTROJÁKU na naše standardy). O to víc ale zamrzely některé výstrojní a jiné excesy na obou stranách (raději se nebudu rozepisovat, kdo viděl nějaké fotky a byl na akci, ví své). V podstatě jako jediní správně zde znázorňovali vojáka Heeru na podzim roku 1938 kolegové z KVH Příbram (kteří jsou také na přiložených fotografiích).
Ovšem abych zamířil i do vlastních řad, tak ještě ani letos jsme nereprezentovali německou stranu tak, aby bylo možno říci, že vše bylo úplně a naprosto správně... Zvolili jsme proto i letos prozatím model "3. SS 1940-41" bez maskovaných součástek, aby to urazilo pokud možno co nejméně a i organizátor byl spokojen (proto tedy takto, abychom svou výstrojí zapadli do popisovaného časového horizontu a i částečně do podzimu 1938). Ovšem i tak jsme dle mého oproti zbytku německé strany obstáli poměrně se ctí. Proto také ten možná pro někoho podivný název článku, pěkné autorské fotografie by byla škoda zde neprezentovat.