Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. SS Div. "Totenkopf" 1941 - 1943

16. 1. 2012

SS-Schütze, Juli 1941, Pskov, SS-Totenkopf-lnf. Rgt 1

Po těžkých ztrátách při západním tažení se divize během května 1941 znovu zformovala. V červnu 1941 se účastnila tažení do SSSR v rámci Op. Barbarossa jako součást armádní skupiny Nord. Nejprve postupuje skrze pobaltské země a poté směrem na Leningrad. Divize zůstala v leningradské oblasti až do sovětské protiofenzivy, kdy byla obklíčena u Demjansku.

TK Inf. Rgt. 1 byl založen dne 16. října 1939 v Dachau z personálu tzv. Totenkopf-Standarten, které strážily zdejší KL. Nutno podotknout, že tuto strážní službu obecně vojáci budoucí divize nesli velmi nelibě. Regiment byl poté podřízen přímo divizi a účastnil se tažení do Belgie a Francie. Při začátku tažení do SSSR se jednotka dostala do prostoru severu SSSR. V zimě 1941/42 byl Rgt. 1 rozpuštěn po těžkých ztrátách a začleněn do III./TK-Inf.Rgt 2. V prosinci 1942 byl tento Rgt. přejmenován na Panzer-Grenadier-Regiment "Thule" (ten již měl vlastní čestnou rukávovou pásku).

tk-complete-webv.jpg

Obrázek nám ukazuje běžnou bojovou výstroj střelce pro toto období (léto). Typické jsou zejména černěné pochodové holínky (Marschstiefel). Polní uniformu tvoří rovné kalhoty (Tuchhose) a Feldbluse 40. Příslušnost k divizi označuje pouze pravá horizontální výložka, neboť divizní rukávová páska se jako taková objevila až v roce 1942. Do té doby se jako připomínka předchozí služby (nebo jako mazácký výstřelek) nosila např. rukávová páska "Oberbayern". Charakteristické je pak zejména použití maskovacích doplňků - potahu na helmu (Platan Nr. 5) a převleku (Nr. 3), který je pro toto období charakteristicky podhrnutý (kvůli pohodlnějšímu přístupu ke spodním kapsám u staršího modelu převleku). V tomto období jednoznačně převládal platan všech vzorů tisku (1-6). Na dobových fotkách se však objevuje i palmový vzor (Palmentarnmuster).

Podrobnosti ZDE (naše výstrojní minimum pro toto období)

Poznámka: Je možné použití československých výstrojních součástek. Ty jsou u divize v popisovaném období bezpečně doloženy na fotkách
příklad foto z roku 1941 (velmi známé foto vpravo nahoře není od Kurska 1943, jak je mnohdy psáno)
dvě fotografie pěkně ukazující vliv boje v oblasti Demjansku - nahoře při vstupu do sektoru, dole ve druhé půli obklíčení
FOTOALBUM SS-KB Baumann - TK červenec-srpen 1941

Dodejme, že během anexe ČSR Eicke uchvátil několik skladů s čs. výstrojí a výzbrojí. Vzhledem k tomu, že jednotka se tehdy ještě neosvědčila v bojích, OKW divizi nezaslalo kompletní sortiment k98 a MG34. Nebylo tak zbytí, a tak u TK jdou vidět ve Francii a i v SSSR hojně pušky vz. 24 a kulomety ZB 26/30/37. Vidíme také lopatky čs./rakouského vzoru, bajonety vz. 24. Vše popsané se objevuje po říjnu 1942 podstatně méně ! (přeci jen se divize mezi lednem a říjnem 42 oblasti Demjansku trochu "vyměnila")

SS-KB im Fronteinsatz, počátek srpna 1941 - operace Barbarossa, Leningradsgebiet, KB Zug II "TK"

Jednotlivé zpravodajské Zugy byly během západního tažení v květnu a červnu 1940 postupně přiděleny ke čtyřem hlavním formacím Waffen-SS. Tyto zpravodajské jednotky zůstaly u svých divizí i během tažení na Balkáně na jaře 1941 a v létě v SSSR. Během srpna 1941 bylo uskupeno více bojových jednotek Waffen-SS a tak musel být v srpnu 1941 SS-Kriegsberichter Kp. zvětšen na Abteilung.

Více srv. v článku Kriegsberichter-Zug "Totenkopf"

Dole ukázka bojové výstroje SS-KB v poli, vše bylo samozřejmě modifikováno podle aktuální potřeby, okolností, hodnosti a funkce dotyčného. Voják nenese na opasku s hliníkovou přezkou prakticky žádnou zbytečnou výstroj (jen pouzdro s P38, chlebník s Feldflasche), aby nepřekážela v reportérské činnosti (ponecháno v autě, tj. vzali si jen to nezbytné, samozřejmě vše bylo jinak nafasováno, dokazují to dochované Soldbuchy). Pro toto období jsou typické Marschstiefel, KB má pod maskovacími doplňky Feldbluse 40 s límcovou výložkou TK a rukávovou páskou "SS-Kriegsberichter" a nechybí polní kalhoty M40 (Tuchhose). Další odlišností byla citronově žlutá Waffenfarbe propagačních jednotek (stejná po celou válku oproti PK a KBH). Charakteristické je zejména použití maskovacích prostředků pro jednotky Waffen SS - potahu na helmu ve vzoru platan nr. 5 a přehozu ve vzoru platan nr. 3.

kb-zug-3.jpg

Podzim/zima 1941-1942

Dne 8. září byl Leningrad obklíčen. Totenkopf spolu SS-Polizei Division a armádními jednotkami zůstává v okolí Leningradu. V září 1941 začíná divize čelit mohutným ruským protiútokům, a to zejména v oblasti Lugy a Ilmeňského jezera. Velmi tvrdé boje probíhaly koncem září v oblasti Lushna (24.-27. 9., srv. článek Die Pak von Dubrowka - Fritz Christen). V listopadu 1941 se divize účastní protipartyzánských operací. Ruský protiútok v prosinci 1941 zatlačil Totenkopf zpět na řeku Volchov. Divize zůstala od konce roku 1941 obklíčena v Demjanském kotli. Během obranných bojů v lednu 1942 byla divize kompletně obklíčena, v dubnu bylo proraženo obklíčení směrem na severozápad (tzv. "pupeční šňůra"), kudy do kotle proudily zásoby a materiál. V brutálních bojích se zbytky divize bránily dalších šest měsíců. V říjnu 1942 byla zdecimovaná divize, která ztratila 60 % vojáků, konečně stažena do Francie k doplnění.

Podrobněji srv. článek Historie 3. SS

Dále několik poznámek k vzhledu příslušníků divize v podzimním-zimním-jarním období 1941-1942. Před a po sněhu se v kapse nosily klasické převleky + potahy na přilby, případně s kabátem (které byly často se všemi insigniemi). Stále velmi hojné byly klasické VT lodičky. Typický voják divize v zimním kotli měl klasický dlouhý bílý převlek s kapucí přes kabát, nebo klasický dvojdílný. Výstroj se většinou nosila pod maskovacím oděvem. Brunnegger ve své knize uvádí, že se používaly i kořistní ruské převleky, rozlišené barevnou páskou a i přes zákaz části ruských uniforem a zejména ušanky. Přilba bývala maskována nátěrem i bílými látkami. Uvádí se, že v kotli divize měla již charkowky 1. vzoru - v níže citované knize se píše, že se zde objevily v půlce ledna 1942, což lze občas vidět i na dobových fotech (ovšem je zde otázka datace fotografií). Pěkné fotky zájemce najde v knize "March of the Deaths Heads division" autorů Paula Thomase a Stephena Andrewa. Velice zajímavé referenční fotky mají na svém webu i kolegové z USA http://www.2kompanie.org/totenkopf-original-photos.html. Zaměřte prosím svou pozornost na "sépiové" po známých záběrech z Francie z knihy "Damals". Na jedné fotce vidíme i výše zmíněné čs. lopatky. Jde z jejich vzhledu soudit, že boje a existenční podmínky v kapse musely být opravdu brutální. Samozřejmě na zmíněných fotkách vidíme i zarostlé a vousaté vojáky, čemuž se není možno při intenzitě bojů v kapse divit. Je jasné, že veškeré nečistoty a vousy šly při nejbližší příležitosti pryč.

demjspol.jpg

odkazy apod.
3. SS-Totenkopfdivision from Buchenwald to Demjansk - WAforum
Soldaten Erzählen (manfred Diener) 3. Ss Panzerdivision Totenkopf - archive.org
kolegové z USA http://www.2kompanie.org
Beutepanzer by 3.SS in 41-42 - beutepanzer.ru
aukce Rottenführer Anton Albrecht 2./SS-Totenkopf-Division - Hermann historica
velice působivé album z dnešního Demjansku - The Demjansk Pocket Flickr.com
situační mapy 1941 - gutenberg.org
kniha SS Totenkopf-Division - Damals - Erinnerungen an grosse Tage der SS Totenkopf-Division im franzoesischen Feldzug