Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie 16. SS - Pzgren. Div. "RFSS"

12. 6. 2008

Počátky této jednotky lze vysledovat již v roce 1941. V květnu toho roku vytvořili vojáci Himmlerova Kommandostabu Reichsführer-SS novou elitní eskortní jednotku tzv. doprovodný prapor Reichsführer-SS (Begleit Batailon Reichsführer - SS). Postaven byl v Oranienburgu.

Již roku 1941 se jednotka dostala do prvních bojů, když byla po zahájení operace Barbarosa proti Sovětskému svazu nasazena do protipartyzánských operací. V prosinci 1942 měla tato jednotka celých 823 mužů.

V únoru 1943 byl prapor rozšířen na brigádu, která dostala název útočná brigáda Reichsführer - SS (Sturmbrigade Reichsführer - SS). Než brigáda odešla z fronty, pravděpodobně se v březnu účastnila pod velením Oskara Dirlewangera bojové operace "Cottbus" proti partyzánům u Minska. Na podzim brigáda obdržela 20 samohybných děl Marder.

Poté byla jednotka přesunuta na ostrov Korsika, kde v září držela pohotovost k případnému zásahu proti Italům, když Itálie podepsala příměří se spojenci.

Dne 3. října 1943 bylo schváleno rozšíření na divizi. Základ tvořila celá původní brigáda, s různými výcvikovými a záložními jednotkami SS, část vojáků byla přeložena z 9. divize Hohenstaufen a dále zde byl značný počet maďarských Volksdeutsche. U Laibachu vznikly základy dvou pluků pancéřových granátníků - 33 a 34, které byly dne 12. 11. 1943 přečíslovány na Rgt. 35 a 36. V říjnu 1943 byly dvě roty 35. pluku spolu s Panzer - Brigade Liguria umístěny u Mussoliniho štábu. Na přelomu let 1943 - 1944 se divize formovala v Ljublani ve Slovinsku a v Badenu u Vídně a ke konci roku 1944 již čítala 13 000 mužů. Divize obdržela prapor útočných děl StuG - III F a protitankových děl PAK 40.

Dne 25. ledna 1944 byly 2. prapor 35. a 2. prapor 36. pluku umístěny u Terraciny. Koncem ledna 1944 byly dva pluky pancéřových granátníků a jednotka stíhačů tanků přesunuty do Itálie k Anziu a Nettunu, kde až do 9. března bojovali proti vyloděným spojencům. Zde spadali pod 14. armádu. Tou dobou také divizní Flak Abteilung 1 operoval v protipartyzánských akcích na východní frontě.

V březnu 1944 byla pak většina divize zapojena do operace Margarethe - okupace Maďarska. (u Anzia zatím zůstal 35.regiment a Flak abteilung). Divize byla pro tuto operaci posílena znovusformovaným doprovodným oddílem Reichsführer-SS a výcvikovým plukem tankových granátníků SS z výcvikové školy v Prosečnici u Prahy. Divize odjela z Badenu a nastoupila okupační službu v oblasti Debrecínu. Dne 25. 3. 1944 proběhla divizní přehlídka v Budapešti. V dubnu dorazily i jednotky z Itálie. Poté byla část vojáků přeřazena k 3. divizi Totenkopf a chybějící počet mužstva byl doplněn místními odvody. Ale již v květnu 1944 se divize znovu vrací do Itálie.

V červnu a červenci 1944 pod velením 75. sboru bránila divize postupu britské 8. armády na Ligurie. V srpnu pak za boje divize ustupovala přes Sienu a Pisu do Carrary. Poté dál divize operovala pod velením 14. tankového sboru a 1. výsadkového sboru 10. armády. Ke konci roku 1944 měla divize po odečtení ztrát asi 3000 mužů necelých 14000 vojáků. V této době byla divize rovněž vystavena útokům italských partyzánů.

V lednu 1945 se divize z Apeninských hor přesunula dál na severovýchod k jezeru Commachio. Ve Ferraře byla pak divize bez protitankového praporu naložena na vlaky a během února přesunuta opět do Maďarska. Tam se v březnu 1945 zúčastnila pod velením 6. tankové armády SS operace Frühlingserwachsen u jezera Balaton, která ale dopadla fiaskem a tak již na přelomu března a dubna je divize zatlačována pod velením 22. horského sboru 2. tankové armády na západ do jižního Rakouska. Při maďarském působení byla divize v německé komunikaci označována jako 13. divize, aby si nepřítel myslel že neopustila Itálii.

Zbytky divize se počátkem května vzdaly Britům západně od Grazu a Američanům u Klagenfurtu a Radstadtu.

V divizi údajně sloužil také bývalý čs. podplukovník Rudolf Pilfousek, který se hlásil k německé národnosti.

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

Obrazek